Soki kudumise õpetus - I osa / How to knit socks - Part I

English version down below!

Siit tuleb minu esimene kakskeelne postitus! Iga kord, kui pean jälle inglise keeles kirjutama tunnen, et see longab ikka küll, aga ega kirjutamata jätta ka ei saa. Pigem harjutan!

Niisiis, kudusin emale sokid ning ilmnes, et on palju inimesi, kes tahaksid endale samuti samasuguseid ning sooviksid neid ise kududa (p.s. koon hea meelega tegelikult teistele ka sokke). Mõtlesin siis, et prooviks veel ennast video õpetuste lainel harida ning proovisin siis soki peal kätt. Tegemist on oluliselt ajamahukama projektiga, kui oleksin arvanud, aga ehk on sellest kellelegi kasu. Krapsakamad kudujad muidugi teavad, et tegu on imelihtsa sokiga ent algajatele, kes on varem näiteks ainult salli kudunud võib minu õpetustest ehk siiski kasu olla. Et aga videot paremini mõista tegin ka paar joonist ning kirjutan natuke juurde, sest mäletan veel isegi, kuidas omal käel kunagi ise sokkide kudumist õppisin ning mis siis kõige keerulisem tundus. Küll aga tuleb tõdeda, et kui soki anatoomia loogika selge, siis läheb kudumine ludinal. Pealegi mida head selliste vihmaste ilmadega ikka õhtul kodus teha - ikka sooje ilusaid sokke kududa!



Nende sokkide kudumisel kasutasin jämedat lambavillast lõnga, umbes kaks korda jämedam, kui tavaline lambavillane. Seega võtsin vardad 4,5 ning igale vardale sai 8 silmust. Need kootud sokid on sobilikud umbes nr 38 jalale ning mitte väga laiale tallale. Ka sokkide puhul armastan kududa võimalikult parajaid sokke, sest kannan neid talvel tihti saabaste sees, sest ilusaid talvise voodriga saapaid on poest raske leida. Kodus diivanil mõnulemiseks on muidugi sahtlis varuks ka mõned suuuured villurid.

Esmalt natuke soki anatoomiast ja mustrist. Kui ise alustasin oli minu jaoks kõige keerulisem lugeda tööjuhendeid, kus muudkui räägiti esimesest, teisest, kolmandast ja neljandast vardast. Tundus jube keeruline ja tüütu, aga tegelikult teeb see asja palju lihtsamaks. Millest ma siis nüüd räägin? 
Visandasin vardapildi ning selle alla kohe ka mustri, mida kasutame.


Tavaliselt kootaksegi sokki neljal vardal, sest silmuste neljaks jagamine aitab hästi järge pidada. Saba, mille joonistasin tähistab ringi alguspunkti ning jääb soki kanna poole, keskele. 1 ja 4 varras jäävad kanna poole ning neile koome 1x1 soonik (kordamööda parempidi, pahempidi silmused) ning 2 ja 3 vardale koome mustri. All oleva pildi juurde tuleme hiljem veel tagasi. 


- Soki kudumist alusta luues 32 silmust ning jaotades need võrdselt 4 vardale - igale 8 silmust. 
- Ühenda ring ning jälgi, et mõni varras keerdus ei oleks. 
- Koo esimene ring ainult parempidiste silmustega. 
- Teisel ringil koo kaks parempidise võttega kokku ning üks õhksilmus (võta lihtsalt lõng vardale). Jälgi, et igale vardale jääks endiselt 8 silmust! 
- Kolmandal ringil koo jälle kõik silmused parempidi. 
- Neljandal ringil koo 1 ja 4 ehk viimase varda silmused 1x1 soonikus ning 2 ja 3 varda silmused parempidiselt. Jätka nii 3-4 ringi. 
- Seejärel alustame 3-4 vardale mustri kudumist. Kannapoole varrastele ehk 1 ja 4 vardale koo alati 1x1 soonikut.

Nüüd aga mustrist. Muster ise on väga lihtne ning koosneb parempidistest silmustest, õhksilmustest ning kokkukudumistest.
- Esimesel mustrireal II vardal, koo 1 parempidine silmus, seejärel õhksilmus ning jätka parempidiste silmustega kuni varda lõpus koo kaks kokku. 
- III varrast alustad kahe silmuse kokku kudumisega ning jätkad parempidiselt. Kui vardal on kududa jäänud veel 1 silmus, koo õhksilmus (võta lihtsalt lõng vardale) ning koo viimane silmus parempidiselt. - Järgmisel ringil koo 1 ja 4 vardal soonikut nagu alati ning mustriosa koo lihtsalt läbi. Seepärast ongi mustril 2 rida tühjaks jäetud - see tähistab parempidist silmust. Kuna augud lähevad diagonaalselt keskjoone suunas ei pea tegelikult mustrit jälgimagi, sest järgmisel mustrireal koo lihtsalt õhksilmused 1 silmuse võrra keskjoonele lähemale!

Mustrikordade vahele koo vähemalt kaks ringi parempidiseid silmuseid. Minu sokkidel on sääreosale kootud kaks mustrikorda. Lihtsam on, kui enne kanna juurde jõudmist on mustrikord lõpetatud, sest kanda lõpetates hakkame tegema soki külgedele kahandusi ning kui sääre mustrikord on poole peal on keerulisem jälgida ning kudumine võib sassi minna. Algajale soovitan sääreks niisiis kaks mustrikorda kududa. 

Kogu selle jutu illustratsiooniks on video, kus seletatut koon. Hoiatus! Tegu on rangel kudumisvideoga ning võib olla väga igav! Et paremini järge hoida on video all servas ka kirjeldus, mida parasjagu teen.



Jõudu mööda lõikan kokku ka sellise soki kudumise II ja III osa. II osas koon kanda ning III koon soki otsa ning viimistlen.



Heyhey, now in english! As many of you have asked the pattern or a tutorial how to knit these lacy socks I've tried to make my second video tutorial ever! This turned out to be more time-consuming than I initially thought so right now I will only get you through the first part! There is also the pattern above so you, who have knitted socks before can make yours right now!



I knitted these socks from thick lamb wool and therefore used 4,5mm needles. I cast on 32 stitches - 8 on each needle. With this amount of stitches and following this tutorial you will knit socks that fit about 38 european shoe size (5 UK, 6 US). You can lengthen the sock by knitting more rounds between the repeating pattern.

 - When you have divided the stitches on 4 needles 8 on each just join the circle and knit the first round trough. 
 - On the second round knit 2 together and take yarn over. Repeat until you've finished the round. 
 - Third round, just knit through. 
 - 4th round knit the stitches on 1st and 4th needle in 1x1 rib (knit, purl, knit, purl). Continue like this 3-4 rounds.
- Next continue 1x1 rib on 1 and 4th needle, but start knitting the pattern to 2nd and 3rd needle. 

Knitting the pattern on 2nd and 3rd needle - On the first row of pattern on 2nd needle knit 1 stitch, take yarn over and continue knitting until you reach 2 last stitches on 2nd needle. Knit these together trough the back loop. Start on 3rd needle by knitting 2 together, continue knitting until you have 1 stitch left on the needle, take yarn over and stitch the last stitch.

 - On next round you will continue 1x1 rib on 1st and 4th needle and just knit 2nd and 3rd needle through as you can see on the drafted pattern above. That's why the 2nd row is left blank - it refers to knitting through. 

 - Then continue with the pattern. As you can see the YO stitches go towards the center, so every YO stitch will be 1 stitch closer to the front center. As the decreases are always in the same place you don't really have to keep an eye on the pattern as you can see the simple logic in this pattern. You can see it in more detail in the video

 - When you have finished one pattern knit at least 2 rows before you start another. You can make it as long as you want, but I repeated the pattern twice and the moved on to knitting the heel.



As I mentioned this tutorial making is far more time-consuming than I had thought so I'm still working on part II which is the heel part and part III finishing. But if you are not familiar with knitting a sock you can still make a start and I will try to edit Part II video as soon as I can. 

I hope this was helpful and of course I'll answer any questions about this tutorial gladly.


Eestlastele ka siis tsau pakaa ja loodan, et sellest videost ja paarist pildist on veidi kasu ka. Püüan II ja III osa ka kiiremas korras valmis saada ning seda siis jagada. Isegi kui õpetus sel korral ehk viimase peal välja ei tule olen siiski kogemuse võrra rikkam ja vaatan imetlusega neid, kes oma blogides tihti igasugu õpetust jagavad - selle taga on uskumatu töö! Aga eks ma olen veel ka võhik ning võhikutel võtavadki asjad ju esialgu rohkem aega.

Kel aga soki isu peal, aga ise kudumist ette ei taha võtta või tundub see endiselt liiga keeruline, siis võtke ühendust! Teen valmis!

Õpetuse teine osa siin / second part of the tutorial here:
http://tallinnstyle.blogspot.com/2014/08/soki-kudumise-opetus-ii-osa-how-to-knit.html

4 comments :

  1. Oi, parem ajastus ei saakski olla! Pidin täna just raamatukokku minema, et sokialast kirjandust laenutada. Mõtlesin küll lausa põlvikud või suisa üle põlve sokid kududa, aga eks näis. Kogemusi mul peale põhikooli eriti pole, aga ma ei karda kudumist üldse :) Igatahes sinu õpetused kuluvad marjaks ära.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, väga hea, siis on esimene tagasiside andja olemas ja kui hätta jääd, siis võid nõu küsida. Ehk oskan aidata!

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. hea õpetus jah!!!Kena, on ju sokke kududa ja salle!!!

    ReplyDelete

Populaarsed postitused

 

Kirjuta mulle!

Name

Email *

Message *

Aitäh,

Aitäh Sulle, et minu blogi külastad! Kui soovid end minu tegemistega mugavalt kursis hoida, siis jälgi mind Bloglovin'is või Facebookis!

Kõike mõnusat,
Ruth