Kustkohast hankida õmblustarkusi?

/Hoiatus, selles postituses ei ole ühtki pilti.

Enne kooli minekut ja veidi ka praegu vaevas mind üks suur suur mure. Nimelt jäin oma õmblusalases arengus kinni, sest ei leidnud enam uut materjali, millega ennast harida ja olgem ausad, ega ma ei osanud seda ka õigetest allikatest otsida. Youtube'i videod on küll toredad, kui vähe on neid, kust tegelikult ka midagi õppida on, sest enamjaolt tehakse videotes kõike nö väga lihtsalt, aga see tähendab ka seda, et olulistele detailidele tihti tähelepanu ei pöörata ning tulemus tuleb selle võrra nigelam. Siis olingi üksi nukralt oma mätta otsas ja unistasin sellest, et kuskilt uusi tehnikaid ja veidigi materjaliõpetust saaksin. Kummaline on see, et hoolimata meie vingest infoühiskonnast on teemasid, mille kohta eriti asjalikku pärisinfot ei jagata - näiteks rätsepatöö puhul täpsemad tehnikad, materjaliõpetus, reklaamipsühholoogia, stilistika. Kunagi kui fotoga tegelesin, siis oli ka selle kohta raske asjalikku materjali leida, aga kui eelmisel nädalal üle aastate googeldasin, kuidas kaamera ees poseerima peaks, siis enda üllatuseks leidsin tunde ja tunde kestvaid üles filmitud workshope. Väga lahe, kindlasti panen mõne kudumistöö kõrvale käima! Tundub, et foto on teema, mis varsti jälle rohkem päevakorda kerkib.

Aga millest tahtsin ma tegelikult rääkida. Erinevatest allikatest. Tallinna raamatukogudest suurt miskit põhjalikumat õmblusalast kirjandust ei leia. On küll mõned väärt nõukaaegsed raamatud, aga see on ka kõik. Samas ma pole kuskil aastake väliskirjanduse osakonnas käinud, sealt leiab vahel omapärast kraami. Internetist leiab ka erinevaid raamatuid, aga rohkem on pildikaid ning mõned konstrueerimisteemalised olen ka leidnud. Ainsad asjalikud õmblusalased raamatud, mis mul on olen tellinud bookdepository'st ning need kuuluvad sarja Couture Sewing by Claire B. Shaeffer. Need raamatud tulevad koos dvd'dega ning minu jaoks on need tõesti olnud harivad. 

Viimasel ajal olen palju ringi liikunud ka eesti koolide lehtedel ning tuleb tunnistada, et seal on väga palju põnevaid õppematerjale, millest arvestatav osa on kõigile nähtav. Lahe, eks?
Mis mulle siis silma on jäänud.


  • Esiteks muidugi vana hea raamat "Õpime rätsepaks", mida ehk paljud juba on endale pdf kujul alla laadinud. Kes veel ei ole, saab seda teha SIIT.
  • Õmblusmasinatest, nende nõeltest, õmblusmasina hingeelust, eriotstarbelistest masinatest, niidistamisest jms on põhjalik materjal koostatud SIIN.
  • Üks uus ja väga lahe õppematerjal on ka "Rõivaste piltsõnastik". Sealt saab näiteks teada, mis on soos, milline näeb välja koerakõrvkrae ja kui pikk on tegelikult maksiseelik.
  • Samuti tasub klikkida Tehnikakõrgkooli lehel. Seal on küll mitmed materjalid ja lõputööd parooliga kaitstud, kuid mitmetele pääseb siiski ka ligi. 
  • Ka mina olen näiteks TKTK materjaliõpetuse õpiobjekti lugenud ja igati väärt värk minu meelest. Väärivillade alt saab näiteks Vikunja kohta lugeda. Samuti on väärisvillade juures ja erinevaid hooldusjuhiseid, mis vastu talve eriti tark lugeda oleks. 

TKTK lehelt leiab ka palju põnevaid lõputöid, kus kirjeldatakse kogu protsessi, juures tehnilised joonised ning saab aimu, kuidas ideest või vajadusest on saanud reaalne ese. 

See saigi nüüd jälle hoopis isemoodi postitus, aga eks ma varsti saan mõnd enda õmmeldud eset ka jälle näidata. Selga seda tõenäoliselt panna ei saa, aga sellest ei ole vast miskit. Homme hakkan nimelt koolis esimest korda päriselt õmblema (mitte mõnd proovilappi). Näis, kaugele jõuan, sest esiteks pean oma kotile lõike tegema. Tööd on palju, aga õnneks on praegu jõudu ja jaksu palju ning töö lendab käes! Mõtlesin, et ajaloo säilitamise huvides võiksin oma esimesest koolitööst ka tavalisest rohkem pilte teha, küll ma siis pärast kunagi muigan. Samas ehk tuleb väga hästi välja! Igatahes varsti saan teada ja pilte jagada.



4 comments :

  1. Tänud! Tunduvad huvitavad lingid, peaks kohe sirvima.
    Kas Craftsy klasse oled piilunud? Kallid on küll, kuid tihti tuleb poole hinnaga pakkumisi. Ja osad lühikursused on tasuta.
    http://www.craftsy.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen kunagi Craftsy'sse isegi konto teinud, aga ühtki kursust sealt vaadanud ei ole. Võiks tegelikult täitsa uurida, mis stiilis need on. Ega ma muidugi väga ei raatsi ja samas tõsiasi riiete õmblemisel on ka see, et minu meelest on väga oluline osata istuvust jälgida ja seda saab õpetada vaid silmast silma. Iseasi on muidugi tehnikad ja töö ladusamaks viimistlemine, selles on mul arenguruumi küllaga.

      Delete
  2. Ma olen ka vähe vaadanud, ei oska eriti kommenteerida. Viimati vaatasin tasuta saadaval olevat Mastering Zipper Techniques. Lukuõmblemist saab ju mitut moodi teha. Seal õpetatakse kasutama 'stay tape' meetodit. Huvitav oli minu jaoks hoopis voodri ühendamine õmblusmasinaga, mida samas teemas käsitleti.
    Ostsin ka jaki õmblemise kursuse, kuid pole veel tegudeni jõudnud.
    Aga loomulikult oleks parem koolis õppida :)

    ReplyDelete
  3. Soos on peplum!? Vau. Järjekordne mõiste rubriigist "sõnad, mida peaks kasutama, aga miks kasutada, kui keegi must siis aru ei saaks". Aga väga kasulik materjal see piltsõnastik, hea õmblemise oskuskeele täiendamiseks :)
    Ma olen Craftsyst üsna mitu kursust võtnud ja osa eest ka maksnud. Mulle meeldis. Seal on ka igasuguseid couture techniques asju, võibolla on sellistel sulle midagi pakkuda.

    ReplyDelete

Populaarsed postitused

 

Kirjuta mulle!

Name

Email *

Message *

Aitäh,

Aitäh Sulle, et minu blogi külastad! Kui soovid end minu tegemistega mugavalt kursis hoida, siis jälgi mind Bloglovin'is või Facebookis!

Kõike mõnusat,
Ruth